Stig Rådahls blogg

Stig Rådahls blogg

Om Bloggen

Hej,

Detta är en blog där jag skall diskutera politiska ideer från min ståndpunkt som moderat kommunpolitiker i Uppsala

Möte på en Träffpunkt

FritidspolitikPosted by Stig Rådahl Thu, October 29, 2009 22:59:39

Inbjuden till ett möte med brukare på en träffpunkt i Uppsala jäktade jag dit i vanlig ordning klämd mellan olika uppdrag. Jag och två andra från vår nämnd möttes av glada och förväntansfulla människor som ville veta mer om det som låg dem varmt om hjärtat:
- Vad menade vi med att en Träffpunkt skulle överföras i brukarregi?
- Vad menade vi med att en Träffpunkt skulle ha mer organiserad sysselsättning?
- Skulle Träffpunkterna konkurrensutsättas?

Detta var några av frågorna vi fick runt ett bord med framdukade nybakta bullar och kaffe. Samtalstonen var vänlig och respekten för varandras åsikter var genomgående. Vi förklarade att vår avsikt var att via Brukarrådet(bestående av de funktionsnedsatta själva) skulle en träffpunkt byggas upp för att så småningom alltmer bli brukarstyrd. Oron hade varit att de skulle vid ett visst datum ta över verksamheten själva, hur lätt är det inte att man missförstår varandra? När vi berättade att detta inte var meningen blev atmosfären om än mer avspänd och flera började att se möjligheterna att kunna få vara med och bygga upp något nytt, allt efter egen förmåga. Kanske i framtiden skulle man orka arbeta?

Våra avsikter med organiserad sysselsättning då? Tanken vi har är att alla mår bättre av sysselsättning än overksamhet. Kanske är första steget att bara ta sig till Träffpunkten för en kopp kaffe, ett stort steg för många. Väl där kan man så småningon successivt delta i verksamhet som tilltalar den enskilde och så är man på väg uppför "trappan" mot alltmer sysselsättning och ett bättre mående. Till sist vem vet har man ett skarpt jobb, men som man sa vid bordet, dit är vägen lång, längre för en del, kortare för andra, ouppnåelig för några, men ändå menade man.

Efter mötet rusade jag vidare till ett Vård och behandlingsutskott, men tanken på den gryende optimismen hade piggat upp mig rejält.